Spelregels Lijnbal


Spelers
In het veld staan 6 spelers. Er mag gewisseld worden met behulp van reserves. Het team mag bestaan uit jongens en meisjes.


Speelduur
De speelduur van een wedstrijd is 10 minuten. Er wordt gewisseld van speelhelft. De lijnbalcoördinator geeft dit aan op het veld zelf en wel met een apart signaal.


Het behalen van punten
Een team kan punten behalen als het team de opwerp heeft en de tegenpartij een fout maakt. Heeft een team de opwerp niet en maakt de tegenpartij een fout, dan krijgt het team de opwerp en een punt. Het team moet dan ook doordraaien.


Het opwerpen
Bij het opwerpen (de opslag) van de bal moet tenminste één voet contact hebben met de grond. Hoe de bal geworpen wordt, slinger-, duw- of nekworp, is aan de spelers. Komt de speler wel los van de grond door een sprong, dan is het een fout en gaat er een punt naar de tegenpartij. De tegenpartij krijgt ook de opwerp en draait door. Wordt tijdens de opwerp de netband geraakt, dan wordt er gewoon doorgespeeld. Via het net spelen mag dus.


Na 3 punten wisselen
Een speler mag maximaal 3 punten achter elkaar scoren tijdens het opwerpen. Na 3 gescoorde punten draait het team door en werpt de volgende speler. Deze mag vervolgens weer max. 3 punten scoren.


Het werpen
Bij het werpen als ook het opwerpen van de bal moet tenminste één voet contact hebben met de grond. Hoe de bal geworpen wordt, slinger-, duw- of nekworp, is aan de spelers. Komt de speler los van de grond door een sprong, dan is het een fout en gaat er een punt naar de tegenpartij. De tegenpartij krijgt ook de opwerp en draait door. Wordt tijdens het werpen de netband geraakt, dan wordt er gewoon doorgespeeld. Via het net spelen mag dus.